Karma z owadów - ulotny trend czy rewolucyjny kierunek pet food?
Skład chemiczny owadów przypomina mięso łososia albo odkostnionego królika. Ich wartość pokarmową trudno porównać do czegokolwiek, bo jest na tyle wyjątkowa, że przewyższa wołowinę i ryby. Ale karma z owadów to obiecujący format nie tylko ze względu na właściwości odżywcze i smakowitość...
Poniższy tekst jest fragmentem artykułu opublikowanego na łamach miesięcznika "Pet market".
Jeśli chcesz przeczytać cały artykuł, pobierz go w formacie PDF »
Konsument na rynku pet food kojarzy karmę super premium dla psa z wysoką zawartością mięsa w surowcach i białka pochodzenia zwierzęcego w składzie analitycznym. A mięso w powszechnym przekonaniu to wołowina, wieprzowina, drób, ryby… Tymczasem owady mają szanse stać się nowym źródłem pełnowartościowego, wysoko przyswajalnego białka i tłuszczy. W literaturze brakuje badań nad np. strawnością tego typu surowców w żywieniu psów czy kotów, ale prace prowadzone na innych gatunkach zwierząt jednoznacznie wskazują na wysoką wartość biologiczną białka i tłuszczu z owadów. Jakie są ich dietetyczne zalety? – Wartość pokarmowa białka i tłuszczu z różnych gatunków owadów jest wyższa lub równa np. wołowinie czy rybom morskim, przy korzystniejszym profilu nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz zawartości wielu mikro- i makroelementów – mówi dr hab. Damian Józefiak prof. nadzw. z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, CEO HiProMine S.A. – Ponadto należy pamiętać, że w warunkach naturalnych owady stanowią istotny element diety wielu psowatych i kotowatych, będąc pokarmem stworzonym przez miliony lat ewolucji. Około 80% ludzi na ziemi spożywa je regularnie, a w wielu krajach różne gatunki insektów są nawet przysmakiem.
Owady dla psa-alergika
Zdaniem Damiana Józefiaka wysoko przyswajalne izolaty białka owadziego mogą sprawdzić się również w dietach eliminacyjnych czy hipoalergicznych. Głównie dzięki możliwości wykluczenia innych rodzajów białek, przy zachowaniu odpowiedniego profilu aminokwasów niezbędnych, które dostarcza białko owadzie. – Niezwykle ważny jest również tłuszcz, który w przypadku owadów wykazuje korzystny profil kwasów nienasyconych i średnio łańcuchowych, swoistą wartość pośrednią między olejem kokosowym a tranem – uściśla dr hab. Damian Józefiak. Jakie gatunki owadów można wykorzystywać do produkcji karm dla zwierząt towarzyszących? Specjaliści z HiProMine wskazują na larwy niektórych błonkoskrzydłych, np. hermetii ilucens, chrząszczy np. tenebrio molitor, ale również szarańcze czy świerszcze. Owady, jako nowe w segmencie pet food źródło składników pokarmowych, mogą stanowić wartościowy element karm dla psów czy kotów nie tylko ze względu na wartość białka, ale również wysoką zawartość kwasu laurynowego, który poprawia kondycję okrywy włosowej. W najbliższych miesiącach rozpocznie się kolejna faza badań HiPRoMine nad strawnością karm dla zwierząt z udziałem białka i tłuszczu z owadów oraz ich wpływem na strukturę okrywy włosowej zwierząt. – Obecnie prowadzimy intensywne badania nad wieloma aspektami stosowania owadów w dietach – dodaje dr hab. Damian Józefiak. – Szczególnie interesujący jest ich pozytywny wpływ na ogół mikroorganizmów występujących w jelitach poprzez właściwości bakteriostatyczne niektórych białek, defensyn owadzich, tzw. AMP (Antimicrobial Peptides). Obserwujemy poprawę funkcji wydzielniczych oraz perystaltyki przewodu pokarmowego. Jednak jeden z najciekawszych aspektów to znaczna poprawa smakowitości karmy, a tym samym większa chęć jej pobierania okazywana przez zwierzęta.